Wednesday, February 13, 2008

The Butterfly Effect

A 2-a zi cu 2 posturi consecutive [si zilele, si posturile]. Nu va chinuiti, am sters unul din ele. Motive tehnice.

Mi-am amintit de filmul asta in timp ce cautam "The Fly", si auzisem lucruri bune despre el. AM primit 2 tipuri de recomandari. Anca, care nu suporta filmele cu "oameni dezaxati", recomandandu-mi "The Notebook". Eu nu suport sa plang la filme, asa ca am ignorat recomandarea politicos :D
A 2-a recomandare, spre surprinderea mea, a fost de la Ioana-care-nu-e-Jo, afland ca e in lista favoritelor ei. Porcii misogini ar zice "Jackpot!", eu zic doar "aceleasi gusturi, e de bine"

Ashton Kutcher e in rolul principal. You got Punk'd, he isn't fag while playing! A jucat decent, momentele in care sunt lasat in ceata sunt cele in care regizorul si scenaristii au trecut cu vederea. Mai incolo despre asta. Adica sa incep cu inceputul.

Iarasi nu tin minte numele personajului principal? Noroc cu Imdb. Evan este un copil oarecare, care traia cu 13 ani in urma. Ma rog, asta ni se spune la inceput, copilul are o freza cam moderna pentru anii '90. Trecem cu vederea. Copilul e obisnuit, dupa cum spuneam, doar ca face lucruri neobisnuite, despre care spune ca nu si le aminteste. Ceva gen cum am patit eu cand eram mic, doar ca la mine erau zile intregi. Mama copilului se sperie de faptul ca fiul ei de 7 ani [ce discret am fost cu asta!] poate avea aceeasi boala ca tatal lui, acum internat. Sau atunci. Ma rog.
6 ani mai tarziu, el si o gasca de prieteni din copilarie fac tampenii. Baga o dinamita intr-o cutie postala, filmul se intrerupe pentru Evan. Cu intermitente, lucruri oribile se intampla, iar mama lui Evan decide sa se mute. In prezent, Evan e un genial student. Tocmai s-a dus in bar sa serbeze 7 ani de la ultima "intrerupere", cu colegul sau de apartament. Cand se intoarce cu o fata, ea descopera jurnalele pe care el le scria de la 7 ani [sfatul medicului pentru a-i tine "mintea activa"]. Citind prin ele, se trezeste aruncat in evenimentele din copilaria sa ,acelea la care nu avusese acces. S-a trezit cu nasul plin de sange, si cu intentia de a se intoarce sa afle adevarul. Cateva decizii gresite il imping sa ia jurnalele si sa se apuce de citit, descoeprind ca poate sa isi schimbe trecutul.
Cred ca e suficient de ne-spoiler cat sa dau si o idee de ansamblu a filmului. Deciziile lui Evan ,desi luate cu intentii bune, nu ofera doar rezultate pozitive, el fiind in fiecare rand pus in fata notiunii primoridale de economie si de viata :"Costul de oportunitate". Ce e asta? E punerea in balanta a posibilelor avantaje si a riscurilor asocialte cu o decizie. Astfel, Evan actioneaza initial cu intentia de a face bine tuturor, de a repara toate greselile facute, insa cu timpul fiecarei decizii, isi da seama ca nu poate rezolva totul, ba chiar mai mult, poate face mai mult rau.

Nu spun cum se termina filmul, dar fac un mic comentariu. Desi in general sunt dezamagit de folosirea acestui tip de final, in cazul acestui film e nemaipomenit de potrivit, tensiunea din timpul filmui, alimentata de intrebarile "Va reusi? Se va termina cu bine?" asternand bine finalul.

Am refuzat "The Notebook", dar nu am sapat de romanteturi, una din principalele motivatii ale lui Evan fiind ,da ati ghicit, dragostea. Acum ce am spus pe la inceput. Sunt unele momente, mai ales cand incepe sa-si controleze trecutul, in care copilul se comporta foarte ciudat. Am pus gresit in carca lui Kutcher acest lucru la inceput, de fapt actorii folositi sunt de vina. Se forteaza. Dar asta nu scuza ce au facut scenaristii, care i-au pus niste replici cam nelalocul lor, incercand poate sa creeze tensiune, iar apoi regizorul pentru ca a lasat scena in acest fel.
Dar sa nu terfelim prea tare scenaristii, care au reusit cu ajutorul regizorului sa puna aceasta poveste intr-un mod atat de credibil si apropiat de cel care se uita.

8,5/10, dar pentru ca subiectele legate de manipularea timpului ma atrag, 8,8/10

No comments: